zondag 27 oktober 2013

Onze computer is terug!

Terug van Texel startte ik onze computer op om mailtjes te lezen. Die deed het niet. Ik was vergeten dat de stroom eraf was. Dus schakelde ik gauw de stroom in door op het knopje op de stekkerdoos te drukken. De stroom zat erop, maar de computer wilde vanaf toen niet meer opstarten. Vroeger zou dat geen probleem geweest zijn. Gert herstelde alles wel weer. Al moest de hele computerkast gedemonteerd worden: na enkele uren kon ik weer computeren. Dat is nu wel even anders. Tot Gerts grote verdriet heeft nu een andere kenner onze computer in orde gemaakt en 'verjongd'. Hebben we veel gemist afgelopen week?

dinsdag 22 oktober 2013

Texel

Een week naar Terschelling afgelopen zomer bleek voor Gert veel te lang. Daarom leek het een goed plan om eens een paar dagen weg te gaan. Toen een van mijn zusjes ons een weekendje Texel cadeau deed, pakten we dat met beide handen aan. En ... het was leuk.

We logeerden in het Havenhotel in Oudeschild, een klein hotel met een gemoedelijke sfeer. Ideaal voor ons. De eerste ochtend hebben we Oudeschild doorgelopen om een geschikt restaurant voor de avond te vinden. Het waren bijna alle visrestaurants. Niks voor Gert. Dus besloten we 's avonds weer in het hotel te eten, net als op de avond van onze aankomst. Daarna zijn we naar Den Burg gereden. Het bekijken van de vele kleine, leuke winkeltjes daar was voor Gert heel vermoeiend. Koffie en een warme appelbol namen die vermoeidheid niet weg. Ik wilde graag de zee zien, slenteren over het strand, een cappuccino drinken op een terras, maar de Badweg in De Koog (naar de Noordzee) was helaas te lang. Gert was bekaf. De rest van het eiland hebben we vanuit de auto bekeken. We gaan zeker nog een keer terug.

Terug naar huis stormde en regende het vreselijk. Maar samen in de auto was het knus, warm, gezellig, met een lekker muziekje op. Voor herhaling vatbaar.


Herfststukje

't Is ongelooflijk, maar waar: Gert heeft een herfststukje gemaakt! Op de groep (jong dementerenden) heeft hij samen met stagiaire Willem wat bloemetjes, bladeren, dennenappel, kastanje, takje groen en plastic paddenstoeltjes in kleddernat steekschuim gestoken. We moesten er erg om lachen. Wie had dat nou ooit gedacht?

Gert had een geweldige middag gehad.

maandag 21 oktober 2013

Voetballen

Gert houdt van voetbal. Zelf heeft hij weinig gevoetbald. Hij was niet handig met de bal. Zijn benen zwierden alle kanten op. Keeper mocht hij zijn. Maar als klein jongetje wil je niet keepen, je wilt scoren. Daarom ging hij wellicht basketballen. Op latere leeftijd voetbalde Gert wel eens met collega's in de sporthal. Om te scoren natuurlijk.

Ook al voetbalde Gert niet zelf, ernaar kijken deed hij graag en veel. In het stadion (ADO en Vitesse) en voor de tv. Dat laatste gebeurt nog steeds. Elke zondagavond om 7 uur zitten we voor de buis. Zo ook gisteravond. Met de Ipad in de aanslag kijk ik mee. Ik houd zo goed mogelijk bij hoe het zit met de stand, wie in welke ploeg waar speelt, wie de trainer is. Gert hoefde ik dat vroeger niet te vertellen. Hij wist bijna alles. Op dit moment zijn bijna alle gespeelde wedstrijden uit zijn hoofd. Dat is niet zo erg. Erger is dat hij niet goed meer weet hoe het spel gespeeld wordt. Hij begrijpt niet meer wat hij ziet. "De bal gaat omhoog en naar rechts. Iedereen rent maar door elkaar. Ik begrijp er niets meer van." Verdrietig.

woensdag 16 oktober 2013

Bikkels

"Mijn dochtertje gaat naar een andere school. Daar krijgt ze veel meer aandacht."  Gert veert op en kijkt de vrouw die aan ons tafeltje is komen staan, enthousiast aan. "Ja, het zijn bikkels op die school. Ze zijn goed." "Klopt. Het is wel een heel gedoe met het busje. Het moet maar." "Ze zijn echt goed."

Ik vraag me af of de vrouw enig idee heeft wat Gert bedoelt. Ik weet zeker dat hij het heeft over een van de scholen waar hij lesgegeven heeft of in het management zat. Gert heeft die tijd geweldig gevonden. Altijd al wilde hij in het onderwijs. Hij was er ook geknipt voor: een zachte, vriendelijke en heel humoristische man die zich goed kon verplaatsen in de leerlingen en in de docenten. Een aanpakker en vernieuwer bovendien. Waar hij een hekel aan had, was stukken schrijven en lang vergaderen. Een agenda had hij niet nodig. Hij onthield gewoon zijn afspraken. Toen dat niet meer lukte ...